Je nutné používat příbor za každé situace?

Přemýšlíte, jestli opravdu každé jídlo, které se vám podává v restauraci, se dle etikety smí jíst pouze příborem? Mezi takováto jídla patří třeba kuře, kachna, nevykostěná ryba, žebírka, hranolky a další. Proč se vlastně od jedení pomocí rukou v minulosti ustoupilo?

Trocha historie

V dávné minulosti příbory nahrazovaly prsty ruky, konkrétně tři prsty pravé ruky představovaly vidličku. Ač se to nezdá, již ve starém Egyptě se dbalo na hygienu. Ruce se myly před jídlem, během něho a po něm.

Až do 16. století se v Evropě při jídle používaly pouze lžíce a nůž. V roce 1633, kdy byly v módě široké límce, se teprve začala používat vidlička. Důvod byl velmi prostý – lidé si přes tzv. okruží nedosáhli do úst. Hlavním průkopníkem používání vidličky byl anglický král Karel I.

Co tedy můžeme jíst bez obav rukama?

Určitě sem patří pochutiny, které si dáme k pivu nebo vínu. Jsou to chipsy, oříšky, tyčinky a solené mandle. Do této kategorie spadá i křupavá slanina. Co se týče pečiva, to se láme na malé kousky a vkládá do úst. V žádném případě ho neukusujeme. Výjimkou jsou obložené chlebíčky. Hranolky se doporučuje konzumovat bez příboru pouze v místech rychlého občerstvení, kde k nim příbor nedostaneme.

Mořské plody v podobě neloupaných krevet a vařených slávek přímo k jedení rukama vybízejí. Navíc k nim v lepších restauracích dostaneme i misku na umytí rukou. Sushi je možné jíst bez hůlek, ale podle etikety se musí vkládat do úst celé.

Bez příboru se dále jí klas kukuřice, olivy, celý artyčok a chřest. Nakrájené ovoce společně se sýrem můžeme vzít též do ruky.

Jak je to tedy s drůbeží?

U ní bychom příbor používat měli, stejně tak u králíka nebo holouběte. Ani ve starověku nebylo zvykem, že by se kost okusovala. Maso se obíralo od kosti rukama, později oddělovalo vidličkou.

http://www.forbes.cz/muzu-to-jist-rukama-kdy-pouzit-pribor-kralu-a-kdy-uz-jde-o-faux-pas/