Pěstování klíčků je snadné a výsledek stojí za to!

Biomisky na klíčení semen PROVITA

Semínka, ořechy a luštěniny jsou sice plné důležitých živin, ale pro mnoho lidí jsou příliš těžko stravitelné. Platí to zejména pro osoby se zažívacími problémy, kojící ženy i děti. Těmto surovinám se však vyhýbá mnohem více lidí, což je velká škoda. Právě klíčení je ideální způsob, jak učinit zejména luštěniny lépe stravitelnými díky snížení obsahu enzymů, aniž by však přišly o cenné vitamíny, antioxidanty i minerály. Jak klíčení probíhá a na co si dát pozor?

Klíčení není žádná věda

Luštěniny, semínka nebo ořechy, které chcete klíčit, musíte je nejprve propláchnout a poté namočit. Zde však neexistuje nějaké univerzální doporučení, neboť doba namáčení se u každého druhu trochu liší. Snadno to však poznáte podle toho, jak budou semínka nebo luštěniny nabobtnané. I doba klíčení je rozdílná. Zatímco například mandle vyklíčí za pouhých dvanáct hodin, fazole mungo potřebují více času, a to až tři dny. I během klíčení se stačí podívat a klíčky kontrolovat, jistě tak záhy poznáte, kdy jsou klíčky hotové. Klíčky poté skladujte v chladničce, v uzavřené nádobě. Takto vydrží několik dní, poté většinou začne samotný klíček hnědnout a uhnívat. V takovém případě klíčky už nejezte.

Praktické pomůcky ke klíčení

Ke klíčení není speciální vybavení potřeba, ale spoustu práce vám ušetří praktická klíčící miska. Jednoduchá klíčící miska je skladná, snadno se udržuje a klíčkům zajistí optimální podmínky. Pozornost si zaslouží také speciální klíčidla semen, která jsou dostupná na https://pristrojeprozdravi.cz/klicidla-semen. Na stránkách internetového obchodu Přístroje pro zdraví najdete spoustu dalších užitečných pomocníků, díky nimž bude zdravé stravování mnohem snazší. Namátkou jmenujme třeba výkonné odšťavňovače, vločkovače, jogurtovače nebo všestranné domácí pekárny.