Tisková zpráva Úsvitu-NK

Vláda projedná zákon o terorismu. Její nečinnost ohrožuje bezpečnost ČR.

Vláda dnes svým negativním stanoviskem k našemu zákonu proti terorismu ukazuje, že odmítá přijímat jakákoli opatření proti terorismu, i proti migrační krizi. Návrh Úsvitu je převzetím protiteroristických opatření ze Slovenska, kde byla přijata ve zrychleném řízení. Jedná se konkrétně o automatickou vazbu pro podezřelé z terorismu, trestní odpovědnost právnických osob za podporování terorismu a rozšíření trestného činu podpory terorismu i na financování aktivit, které nepřímo s terorismem souvisí. Jinými slovy trestná bude jakákoli pomoc teroristům, nejen dodávka bomb a zbraní, ale například i poskytnutí zázemí nebo nefinanční podpory.

Vláda nepochopitelně označuje zákon za protiústavní a v rozporu s Evropskými předpisy přesto, že byl na Slovensku bez problému přijat.

„Stanovisko vlády je čistě účelové. Vláda ani nekritizuje samotná opatření, ale hledá zástupné pseudo-důvody. Nečinnost vlády v boji proti terorismu ohrožuje bezpečnost ČR,“ řekl poslanec bezpečnostního výboru Martin Lank.

Kontakt:

Jan Zilvar, tiskový mluvčí,