Víno Jarmila

Víno Jarmila – VZNIK SPOLEČNOSTI

Za vznikem vinařství Víno Jarmila s.r.o. stojíme já, Miroslav Kovács a moje manželka Jarmila. Vinařství jsme založili v roce 2013, coby malé, rodinné vinařství. Vycházíme z našich osobních zkušeností, našeho poznání a umění pracovat s vínem.

FILOZOFIE VINAŘSTVÍ

Tvorbě vína věnujeme to nejlepší z nás. Vínem chceme potěšit, pohladit, uzdravit tělo i duši. Víno chápeme jako dar, který má pomáhat harmonizovat a tvořit vztah mezi lidmi, rozveselovat, rozzářit úsměv na tváři, navodit dobrou náladu, pocit štěstí a klidu. Přistupujeme k vínu jako k daru přírody. Věnujeme mu čas, energii, lásku, trpělivost, neubíráme nic z toho, co nám příroda dala, citlivou, šetrnou prací zachováváme z toho všeho nejvíce. To je naše filozofie, naše představa, naše touha s vínem spojená…

SÍDLO VINAŘSTVÍ, VINNÉ SKLEPY A TECHNOLOGIE

Sídlo našeho vinařství a vinných sklepů je v Dolních Dunajovicích. Citlivým způsobem se nám podařilo v roce 2014 zrekonstruovat staré vinné sklepy na uložení vína v nádobách i láhvích. Součástí původních prostor je vinotéka určená k ochutnání vín a jejich následné koupi. V nově vybudovaných prostorách, které jsou propojeny se starými sklepy, jsou situovány prostory na zpracování hroznů, lahvování a etiketování vín. Velikost výrobních a skladovacích prostor je nastavena na výrobu maximálně 40 tisíc láhví.

Při výrobě vín pracujeme na moderních, šetrných technologiích. Klademe důraz na opatrné zpracování hroznů, jemné přečerpávání moštů a vín, citlivé kvašení mladých vín a zajištění vhodných podmínek pro vývoj, zrání a harmonizaci vín.


V pracovní části mého života jsem byl vždy vinař a vinohradník. Víno mě okouzlilo již od mého mládí. Bylo pro mě symbolem společenství, stmelovalo kamarády, přátele, spřízněné duše. Pozoroval jsem, že po ochutnání vína se zpívá, tančí, směje, hloubá a přemýšlí. A tak bylo v mém případě rozhodnuto. Budu vinařem…

V letech 1994-1999 jsem studoval a úspěšně dokončil studia na Mendelově univerzitě v Brně, fakultě zahradnické, oboru zpracování zahradnických produktů v Lednici na Moravě. Mojí specializací bylo samozřejmě vinohradnictví a vinařství.

VINAŘSTVÍ KOVACS V MÉM ŽIVOTĚ

Již během mého studia na vysoké škole, jsem pracoval s vínem. Nejprve jako fyzická osoba, od roku 1994 a od roku 1997 pod hlavičkou společnosti Vinařství Kovacs s.r.o., kterou jsem zakládal. Společnosti Vinařství Kovacs s.r.o. jsem vložil do koncepce a filozofie výrobu vysoce kvalitních lahvových vín s maximálním důrazem na originalitu a můj vinařský rukopis. Díky tomu se Vinařství Kovacs profilovalo jako vinařství s jednoznačnou tváří. Sbíráním mých vinařských zkušeností a investicemi do nových, šetrných technologií na výrobu vín se zvyšovala kvalita vyráběných vín a vína získávala významná ocenění na mezinárodních vinařských soutěžích a hlavně získávala stále větší oblibu u zákazníků. To mělo za následek zvětšování velikosti společnosti Vinařství Kovacs s.r.o… Začínali jsme s roční výrobou deseti tisíc láhví, která se postupně rozrostla až na dvě stě tisíc láhví prémiového vína.

Významným momentem v mé pracovní kariéře byla práce s vinicí. Nejprve jsem hrozny na výrobu vín nakupoval od prověřených a stabilních pěstitelů vinné révy. V roce 2001 jsem se však rozhodl pro výsadbu vlastních vinic, kterou jsem v roce 2002 zahájil. Vysadili jsme 100 tisíc mladých keřů na 20 hektarech a postupně jsem kupoval starší plodné vinice. Celkový počet obhospodařovaných keřů se ustálil na množství 150 tisíc na 35 hektarech.
Vinice se staly mojí láskou. Velmi rád jsem v nich trávil čas svého odpočinku a pozoroval, jak se vinici daří v návaznosti na přírodních a klimatických podmínkách. Až časem stráveným ve vinici vinař pochopí, že vinice je základem pro výrobu krásného vína. Důležitá je práce s půdou, s keřem, určit správný způsob ošetřování keřů při boji s houbovými chorobami, určit správný termín sklizně hroznu a tím vtisknout vínu jeho budoucí tvář… Je to krásná práce, krásná zkušenost.

Jednoho krásného dne jsem si však uvědomil, že velikost firmy mě nevyhovuje. Objem a velikost našeho vinařství mě začala více a více omezovat po stránce profesní, tedy vinařské. Musel jsem mnoho času věnovat jiným činnostem, než práci s vínem a s vinicí. Proto jsem se rozhodl pro radikální řešení. Ukončit mé působení ve společnosti Vinařství Kovacs s.r.o., tuto společnost prodat a založit na základě mého poznání nové, malé, rodinné vinařství. To se podařilo a nyní Vás oslovuji coby majitel společnosti Víno Jarmila s.r.o., malého rodinného vinařství. Vrátili jsme se tak s mojí manželkou do doby, kdy jsme vyráběli méně vína a měli tak více času na víno samé, zákazníky a náš soukromý život.

Shrnu-li tedy vše do časové návaznosti, tak:

1994 – zahájení vinařské činnosti, zahájení studia na MZLU Brno v Lednici na Moravě
1997 – založení společnosti Vinařství Kovacs s.r.o.
1999 – úspěšné ukončení studia na MZLU Brno v Lednici na Moravě
2002 – zahájení vinohradnické činnosti a výsadby vinic
2013 – prodej společnosti Vinařství Kovacs s.r.o. a ukončení mého působení ve Vinařství Kovacs
2013 – založení společnosti Víno Jarmila s.r.o.

VÍNO JARMILA V MÉM ŽIVOTĚ

A nyní se dostáváme ke společnosti Víno Jarmila s.r.o. Ta se stává vyústěním a finálním momentem mých, doposud nasbíraných zkušeností a poznání. Společnost Víno Jarmila vznikla v roce 2013 jako aktivita má a mé manželky. Víno Jarmila s.r.o, moje vinařská současnost a budoucnost…

Napsat komentář